Den årlige udflugt

Den årlige udflugt gennemføres på en søndag i maj måned med bus til en kendt historisk destination, hvor vi søger at opnå det optimale udbytte af besøget.

Din deltagelse kræver deltagerbetaling til dækning af omkostninger til leje af bussen og indgangsbilletten til destinationen.

Forsvarsbrødrene giver et mindre tilskud til udflugten.

Udflugten 2023 - AFLYST

På grund af for få tilmeldinger til turen aflyses udflugten til Søby Brunkulslejer.

Den tidligere energikrise

Da 2. Verdenskrig brød ud greb regeringen ind for at bringe forbruget af brændsel ned. Regeringens hurtige reaktion skyldes erfaringerne fra 1. Verdenskrig, da de såkaldte “gullaschbaroner” smed om sig med penge, mens de fleste danskere manglede alt og især brændsel.

I 1940 vedtog Rigsdagen en lov om “indenlandske brændselsmaterialer”, og regeringen regnede med, at det blev staten, der ligesom under 1. Verdenskrig kom til at stå for brydningen af brunkul, men flere iværksættere tog initiativet først. Staten støttede aktivt produktionen og indførte maksimalpriser for brunkul, som blev sat meget højt. Fremfor et omkostningsprincip blev det et opmuntringsprincip, der blev gældene. Det lykkedes Danmark at komme gennem besættelsesårene uden mangel på brændsel – takket være brunkullene fra Søby.

Årets udflugt – søndag den 14. maj 2023 - til

Søby Brunkulslejer.

Søby Brunkulsmuseum skildrer en helt unik epoke i Danmarkshistorien, og kun på den lille perle i det midtjyske får du serveret den enestående fortælling. Du bliver begejstreret, overrasket og chokeret over det barske liv på landets farligste arbejdsplads og mest mærkværdige boplads.

Museet skildrer en scene, hvor kun eliten af danske arbejdere overlever sliddet. De spiller hovedrollen i kampen for det daglige brød. Med et livsmod uden lige kaster de sig ud i eventyret, hvor de sætter livet på spil, så danskerne kan få brændsel, og der undgå at fryse. Familierne skaber i Søby et enestående samfund, hvor de griner og græder i en grå hverdag med få muligheder og mange penge.

I kulissen finder du myndighederne, som stort set lader beboerne i Søby passe sig selv. Også når to små børn brænder ihjel side om side med smugkroer, spillebuler og kannibalfester. Trods disse faldgruber beretter museet om et enestående sammenhold og menneskelige værdier i et drama fra 1939 og helt frem til 1970.(Kilde: Uddrag af brundkulsmuseum.dk)

Programmet for dagen:

Kl. 0900: Bussen afgår fra Fredericia Station Vest-bagindgang, v Chr. Winthersvej/Banegårdsvej, Fredericia

Kl. 1000: Ankomst til Søby Brunkulslejer, hvor nyder formiddagskaffe med brød

Kl.1045: Guidet tur i området (ca. 2 timer )

Kl.1245: Frokost – hvor vi nyder den medbragte mad

Kl.1330: Fri til at se museet på egen hånd

Kl.1545: Hjemkørsel

Kl.1700: Ankomst til Fredericia.

Ovenstående er ca. tidspunkter – på nær afgangstidspunktet.

Pris pr. deltager 200,- kr. – . 

Tilmelding til turen sker ved betaling  - senest torsdag den 4. maj 2023

på konto –

Regnr.  0757 kontonr.  3223184218 – eller MobilePay 966038  -

Vigtigt -  HUSK navn på indbetaler.

HUSK MADPAKKEN – vi giver kaffen m/brød. Drikkevarer kan købes  til den medbragte mad.

Barakbyen og Stines hus
Barakbyen og Stines hus