10. marts / Royal Air Force / Lyngsodde mindestenen
Lyngsodde den 10.03.2023 - 80 års dagen
Fredag den 10. marts 2023 afholdte De Danske Forsvarsbrødre for Fredericia og Omegn en mindehøjtidelighed for den syv mand store besætning på flyet RAF Lancaster ED305, der på denne dag for 80 år siden kl. 22:13 blev spottet og skudt ned af en tysk jager og et tysk skib. Flyet styrtede brændende ned i Lillebælt tæt ved Lyngsodde. Hele besætningen på syv unge mænd, der bestod af englændere og canadiere mistede livet.
Ved en ekstraordinær mindehøjtidelighed for den omkomne 7 mands store besætning ved Lyngsodde Mindesmærket var indbudt gæster, repræsentationer fra Den Britiske Ambassade, Den Canadiske Ambassade, RAF Basen i England og de pårørende til de omkomne.
Mindedagen blev indledt på Meldalsrådhus, hvor borgmester Steen Wrist bød de indbudte gæster velkommen til Fredericia.
Efterfølgende havde Marinehjemmeværnet arrangeret en sejltur frem til positionen, hvor flyet styrtede i Lillebælt. Her blev afholdt en kort mindehøjtidelighed, hvor repræsentanten for RAF Waddington basen - Philip J. Leckenby citerede verset: “They shall grow not old, as we that are left grow old: Age shall not weary them, nor the years condemn. At the going down of the sun and in the morning. We will remember them”. Dernæst blev der lagt hvide roser på vandet.
Kl. 1400 – Formand Erik Schwensen bød velkommen til den officielle del af dagen og holdt sin mindetale. Dernæst talte gæsterne. Ceremonien blev afsluttet med lægning af kranse og buketter, samt ”Last post” spillet af trompeter Stig Petersen.
Kl. 1600 - Blev der afholdt en mindegudstjeneste i Lyng Kirke, hvor sognepræst Birgitte Buur stod for mindegudstjenesten, hvorunder der blev tændt 7 lys – et for hvert af de omkomne besætningsmedlemmer – hvorefter trompeter Stig Petersen spillede ”Last Post”. En meget smuk og bevægende mindegudstjeneste.
En meget smuk og minderig dag, hvor der var mødt ca. 85 personer op ved mindestenen på Lyngsodde , og var med til at gøre mindedagen til noget særligt og meget højtidelig.
Midehøjtideligheden den 10. marts 2023 - 80 år - DanmarkC TV
RAF Mindesten
Den 10. marts 2013 blev et stort mindesmærke over besætningen fra et allieret fly afsløret.
Stenen blev rejst af De Danske Forsvarbrødre for Fredericia og Omegn på opfordring af Peter Honore'. Ved et ihærdigt ansøgningsarbejde lykkedes det at samle økonomisk midler til at rejse et monument og udgive en bog om hændelsen.
Bogen blev skrevet af Peer Petersen. Stenen er fremstillet af Flemming Lund, Fredericia Stenhuggeri, med indhuggede navne og titler på de syv omkomne besætningsmedlemmer.
Den 10. marts 1943 var et engelsk fly "Lancaster MK 1 ED305" på vej retur efter minelægning ved Sassnitz. Det blev beskudt af en tysk jager og et krigsfartøj og styrtede brændende i Lillebælt ud for Lyngsodde. Hele besætningen på syv unge mænd omkom. De blev aldrig fundet.
Efter mange års ubemærkethed overfor hændelsen, tog Forsvarsbrødrene i Fredericia i 2011 fat på af rejse et mindesmærke på stranden tæt på nedstyrtningsstedet.
Det blev afsløret på 70-års dagen for styrtet, med deltagelse af efterkommere fra England, ambassadepersoner, militærpersoner, politikere og de mange sponsorer. Rigtig mange civile deltog i ligeledes. Der blev holdt taler, lagt kranse og blomster. Under talen fra den engelske delegation fløj to jagerfly ind over pladsen som en æresbevisning.
Hvert år siden indvielsen har man den 10. marts gennemført en mindehøjtidelighed med stor tilslutning fra borgere og militære personer.
Syv ud af den 400 allierede flyvere, som aldrig blev fundet efter nedstyrtningen i Danmark, blev derved æret hvert år på den dato, hvor de mistede livet. Andre 1.200 blev fundet og begravet i Danmark.
Den 10. marts 2018, på 75 års dagen for styrtet, var der igen organiseret en stor og flot højtidelighed. Repræsentanter for en lang række militære- og politiske organisationer, politikere, ambassader, sponsorer og efterkommere deltog med taler og kranselægning, ligesom flere private lagde blomster ved mindestenen. Omkring 250 deltog. Som indledning på højtideligheden blev simuleret et flyangreb på samme position som for 75 år siden. De engelske familiemedlemmer blev senere, af et hjemmeværnsskib, sejlet ud på Lillebælt, hvor de omkomne blev mindet med taler og blomster på nedstyrtningsstedet.
Dagen efter blev de omkomne igen mindet ved en særlig tilrettelagt højmesse, efter aftale med garnisonskirken Sct. Michaelis Kirke.
Kilde: Bogen "Mindesteder Fredericia og Omegn" 2018, s.156 af forfatter Rosa Engelbrecht.