Royal Air Force - Mindehøjtidlighed Christianskirkens Kirkegård

Formand Erik Schwensen holder en mindetale og lægger Forsvarsbrødrenes buket. Alle er velkomne.

Mindehøjtideligheden 10 februar 2024
Mindehøjtideligheden 10 februar 2024

Lørdag den 10. februar 2024 kl. 1400.

Den 10. februar 2024 er det 79 år siden, at den 7 mand store besætning på Stirling LK-279 alle mistede livet i kampen for freden og friheden under 2. Verdenskrig, da deres fly styrtede ned i Lillebælt syd for Fænø den 10. februar 1945.

Forsvarsbrødrene for Fredericia om Omegn afholdte mindehøjtideligheden ved Mindesmærket på Christianskirkens Kirkegård, hvor tre allierede soldater fra denne og en anden flybesætning blev genbegravet den 28. oktober 1949. Vi mindes de unge mænd i taknemmelighed for deres indsats for Danmarks fred og frihed.

Formand Erik Schwensen sluttede sin mindetale med ordene:

"We Danish soldiers will not forget this Tomb, and on til Danish soldiers behalf I Pronounce: HONOURED BE THEIR MEMORY".

Efter lægningen af mindebuketten spillede trompetist, kompagnichef Stig Petersen "The Last Post".

Tak til alle der deltog i mindehøjtideligheden.

 

Royal Air Force begravelser

Mange allierede flyvere satte livet på spil under Anden Verdenskrig for at forsvare friheden mod nazismen i Tyskland. Over Fredericiaområdet omkom flere af disse unge mennesker.

På Christianskirkens Kirkegårds sydøstlige ende står et mindesmærke i et lille grønt anlæg. Mindesmærket er rejst over engelske og canadiske flyvere. 

Anlægget blev afsløret den 28. oktober 1949. Det er udformet af arkitekt Bodil Billund. Stenhugger Thorvald Christian Rasch har udført arbejdet, og pastor Holger Petersen var forfatter til verset på mindesmærket.

Menighedsrådene ved Trinitatis og Sct. Michaelis kirker gik sammen om at betale og etablere mindestedet. Også private bidrog gennem en indsamling i 1945 til stenen.

Stenen er rødlig sandsten og prydet med et fly i bronze. Foran stenen er lagt en stor lysere sten udformet med et udhugget dannebrogsflag. Ved indgangen til anlægget er placeret to granitsøjler med en kæde imellem.

Senere er der sat tre headstones med de omkomnes data af organisationen Commonwealth War Commission, som har til opgave at sikre, at de 1.700.000, som døde i de to verdenskrige, ikke bliver glemt.

Den første begravelse her var John Ayers. Hans allierede fly var på vej på forsyningstur til en dansk modstandgruppe. Besætningen måtte nødlande i Plauglund mose ved Vandel den 27. april. Alle omkom i styrtet på nær John Ayers, der døde af sin kvæstelser på Fredericia sygehus den 30. april 1945, 22 år gammel og som den første blev først begravet af tyskerne.

Hans fik den 31. maj 1945 en ærefuld begravelsehøjtidelighed i Nordre Kapel med æresvagt, hvor kisten var dækket af det engelske flag og æressalut.

Den anden flyver startede fra en engelsk flybase sammen med syv andre allierede fly med forskellige mål den 9. februar 1945 om aftenen med kurs mod Danmark. Flyet styrtede natten til den 10. februar i Lillebælt, og hele besætningen omkom. Engelske William John Cartew blev fundet i vandet den 9. juni 1945. Han blev begravet på Middelfart Nye Kirkegård den 11. juni 1945.

Australske Richard York French på 21 år, fra samme styrt, blev fundet af en fisker den 2. januar 1946, og begravet på Nordre Kirkegård den 5. januar 1946. Han fik en ærefuld begravelse med deltagelse af en lang række embedsmænd fra Danmark, Australien og repræsentanter fra Royal Air Force. Over kisten lå det engelske flag, og danske soldater stod æresvagt. Der var takketaler fra Danmark for det offer piloten havde bragt og fra Royal Air Force for den smukke højtidelighed.

Til højre i anlægget ses mindestenen over en uidentificeret flyver fra samme styrt. Hans ligdele blev fundet i vragrester i efteråret 1951. Dødsåret på stenene er graveret til February 1943. Det korrekte årstal er 1945.

Kilde:"Mindesteder Fredericia og omegn", 2018. s.154 af Rosa Engelbrecht.